Scandalul așa zisei redeschideri a gropii de gunoi de la Glina pare a arunca județul Ilfov într-un butoi cu pulbere. În realitate, problemele de acolo par a fi inventate pentru concurenții celor de la ECOREC SA. Mai mult, documentele obținute de Gazeta de Ilfov demonstrează că realitatea este puțin diferită de ceea ce se aruncă în ochii publicului, iar la mijloc stau interse politice. Nu de alta, dar la întâlnirea de la sediul ANPM Ilfov, reprezentanții Primăriei Popești Leordeni au mers împreună cu cei ai unor ONG-uri controlate de ECO SUD SA. 

În realitate, conform informațiilor noastre, decizia  ANPM din 03.06.2022 înseamnă nu o redeschidere a întregului depozit Glina,  ci a fost emisă o autorizație de mediu doar pentru desfășurarea activității de sortare, recuperare a deșeurilor reciclabile inclusiv deșeuri din demolări la nivel național. Sortare a deșeurilor pe care România este obligată să o realizeze, fiind deja declanșată procedura de infrigement din partea Comisiei Europene, tocmai în acest domeniu.  

Activitatea include instalația de sortare aflată la punctul de lucru de la Glina și nu privește activitatea depozitului de deșeuri Glina. 

Mai mult, decizia a  fost luată după parcurgerea integrală a procedurii legale: analiza documentelor, verificarea amplasamentului și a dotărilor, completarea/clarificarea aspectelor necesare, în deplină conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului și a prevederilor OM nr.1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu. Decizia a fost făcută publică pe site-ul ANPM, la sediul ECOREC S.A. și prin mediatizare în presă.

Conform reprezentanților ECOREC SA, “instalația de sortare de la Glina a fost construită în 2005 în baza certificatului de urbanism și autorizației de construire emise de Primăria Popești Leordeni”.  

„În același an, DSP Ilfov a eliberat avizul pozitiv pentru edificarea construcției. Instalația a fost modernizată în anul 2017 și de această dată fiind obținute certificatul de urbanism și punctul de vedere al Primăriei Popești Leordeni. De asemenea instalația de sortare a fost evaluată de două din punct de vedere al impactului asupra mediului înconjurător, în anii 2005 și 2017, când au fost emise acordurile de mediu din partea APM Ilfov. În procedura de evaluare, reprezentantul DSP Ilfov și-a exprimat avizul pentru realizarea investiției și nu a considerat că instalația de sortare reprezintă un potențial pericol, în acordul de mediu reținându-se ca funcționarea instalației nu are impact asupra sănătății populației”, ne-au mai informat reprezentanții Ecorec. 

„Instalația de sortare a fost autorizată și a funcționat începând cu anul 2007 și pentru multe UAT-uri prin această instalație se reușea atingerea țintelor de deviere de la eliminare. Aici au fost sortate inclusiv deșeurile generate de locuitorii orașului Popești Leordeni.

Instalația este amplasată într-o platformă tehnologică cu o suprafață totală de circa 2 hectare, iar activitatea de sortare a deșeurilor se realizează într-o hală închisă. Camerele de sortare sunt izolate în incinta închisă și dotate cu sisteme de filtrare a aerului. Instalația a fost modernizată în anul 2017 cu o investiție de circa 3 milioane de euro”, anunță ECOREC. 


Interese ascunse ale Primăriei Popești Leordeni? 

Reprezentanții Primăriei Popești Leordeni au mers la discuțiile de la ANPM împreună cu reprezentanții ECO SUD SA, concurenții neoficiali ai ECOREC. Există fotografii deveditoare ale prieteniei dintre conducătorii Popeștiului și șefii ECO SUD SA, o firmă implicată în tot felul de afaceri…”ciudate”.
 

“Având în vedere existența acestor avize și autorizații, afirmațiile și demersurile domnului Alin Todireanu și ale reprezentanților Primăriei Popești Leordeni sunt nefondate și nesusținute. Aceste acțiuni sunt animate de interese concurențiale, având în vedere că reprezentanții Primăriei au participat la ședința ANPM însoțiți de Valentin Basarabeanu – director în cadrul societății ECO SUD SA – operator al depozitului de deșeuri de la Vidra. Demersul este cu atât mai greu de înțeles având în vedere că Primăria Popești Leordeni a autorizat în 2020 construcția unei instalații cu activitate similară – tratare mecano biologică a deșeurilor pe o suprafață de 8 hectare, situată în imediata apropiere a instalației de sortare Glina la câteva sute de metri, pe care o susține și în prezent. Deci reprezentanții Primăriei Popești Leordeni nu sunt de acord cu funcționarea unei stații de sortare  pe o suprafață de 2 ha  însă sunt de acord cu construcția și funcționarea unei instalații noi pe o suprafață de 4 ori mai mare.”, ne-au informat reprezentanții ECOREC. 

Considerăm că obiectivitatea demersului reprezentanților Primăriei este pus sub semnul îndoielii atât timp cât este făcut cu sprijinul  ONG-urilor AEDE, AMPME afiliate ECO SUD SA  și cu implicarea domnilor Valentin Basarabeanu si Vasile Băniceru,  persoane pentru care există dovezi publice că sunt angajați ai aceleiași societăți ECO SUD SA  concurent al ECOREC SA și operator al depozitului unde în prezent sunt eliminate deșeurile colectate din Popești Leordeni, afirmă reprezentanții ECOREC, într-o declarație făcută în exclusivitate pentru Gazeta de Ilfov. 

CITEȘTE ȘI: Primăria Popești-Leordeni acuză ANPM că încearcă să redeschidă ilegal groapa de gunoi de la Glina. Se va ajunge la tribunal

Toate aceste „jocuri” au loc într-o perioadă în care România este în procedură de infrigement, tocmai pentru nesortarea deșeurilor, iar țara noastră este departe de a atinge țintele de recilare fixate de reprezentanții Comisiei Europene. Va urma plata unor penalități uriașe pentru neîndeplinirea obiectivelor asumate, iar penalitățile vor fi plătite și de unitățile administrativ teritoriale care nu reciclează deșeurile conform normelor europene. 

Chiar și Primăria Popești Leordeni a fost amendată de Garda de Mediu Ilfov tocmai pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor și pentru nereciclarea deșeurilor locale. 

În același timp, în Ilfov demarează proiectul Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor, proiect al Consiliului Județean Ilfov, în care Popești Leordeniul va deveni partener. Primăria Popești Leordeni a emis încă din anul 2020 un Certificat de Urbanism, investiția CJ urmând a fi construită pe o suprafață de aproximativ 200.000 mp, în extravilanul orașului Popești Leordeni. Deci, într-o traducere pe înțelesul omului de rând, pe lângă groapa de la Glina, va mai fi construită o platformă uriașă pentru gestionarea deșeurilor din județul Ilfov. 

Încurcate sunt căile deșeurilor, dar noi vom reveni cu alt material legat de gunoaiele ilfovenilor și de afacerile urât mirositoare ale celor de la ECOSUD SA